Wat is een leefstraat?

logo De Leefstraat is een experiment waarin bewoners hun straat onder handen nemen en ombouwen tot hun droomstraat. Door samen tijdelijk (een deel van) de straat autovrij of autoluw te maken en een andere plek voor de geparkeerde auto’s (bijvoorbeeld in een buurtparking) komt er ruimte vrij voor groen, ontmoeting en samenleven.

Elke Leefstraat is anders. Telkens wordt vertrokken vanuit de wensen en noden van de bewoners. Zij zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen in de straat. Met al die dromen en scenario’s gaat men aan de slag.

Volmolen-4Om minder afhankelijk te zijn van de auto testen de bewoners gedurende deze maand alternatief vervoer uit: bijvoorbeeld gebruik van elektrische fiets voor woon-werkverplaatsing, inschakelen van bakfiets voor boodschappen, thuislevering, versterkte lokale economie, gedeelde auto’s, … Zo willen de bewoners, samen met de vrijwilligers uit het Lab van Troje-netwerk, uitzoeken of een andere straatinrichting, gekoppeld aan minder auto-gebruik, het wonen in de straat en leven in de stad aangenamer en duurzamer kunnen maken.

Het initiatief en de praktische organisatie van de tijdelijke leefstraat ligt in hoofdzaak bij enthousiaste straatbewoners en de vrijwilligers van het Lab van Troje. Ze worden hierin ondersteund door verschillende bedrijven en organisaties die mee achter de doelstellingen van het experiment staan. Het stadsbestuur en de verschillende stadsdiensten zijn een belangrijke partner om het project mee te realiseren en in goede banen te leiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet doel van dit experiment is om te tonen en te ervaren dat een andere benadering van de straat en de openbare ruimte mogelijk is. Een overkoepelende werkgroep waakt erover dat uit dit experiment de nodige lessen kunnen getrokken worden. Ervaringen die regimespelers zoals de stad kunnen helpen bij het uitwerken van hun beleidskaders rond bv. het inrichten van straten en buurtparkeren en bijdraagt tot de transitie naar een klimaatneutrale stad.

De eerste editie van het proefproject liep van 1 juni tem 30 juni 2013. De tweede editie vond plaats in mei, juni, september en oktober 2014. En in het voorjaar en najaar van 2015 volgde een derde editie. In 2016 is de vierde editie van start gegaan!

Meer info vind je op www.leefstraat.be, waar we ook deze tekst en beelden haalden.